Albin Kurti kundër thirrjes së Angela Merkel: Nuk kemi pse e duam “Open Ballkan”, boll e kemi “Procesin e Berlinit”

0
97

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti ka dalë kundër propozimit të Angela Merkel për t’ju bashkuar projektit “Open Ballkan”.

Ai tha se është i mjaftueshëm “Procesi i Berlinit” dhe nuk ka nevojë për projekte të tjera bashkëpunimi.

”Në takimin me kancelaren gjermane Merkel u konfirmua se procesi i Berlinit është edhe korniza edhe rruga për integrimin europian.

Pra, Procesi i Berlinit është mjaftueshëm i gjerë dhe gjithashtu mjaftueshëm i thellë që mos ketë për variante të tjera alternative.

Në bisedat që pata, theksova se nuk duhet të ketë fonde europiane pa vlera europiane. Fondet e BE për 6 shtete të Ballkanit Perëndimor duhet të paraprihen e shoqërohen me vlerat e BE.

Për vendet tona theksova se janë 4 elemente të domosdoshme që të ketë paqe të qëndrueshme, stabilitet afatgjatë dhe siguri për të gjithë.

Ato janë sundimi i ligjit i cili vepron kundër korrupsionit dhe oligarkëve, e dyta ëstë demokratizimi i cili mundëson media të lira e të pavarura, kundër autorkratëve.

E treta ballafaqimi me të kaluarën, nuk lejon kriminelë të luftës aq më pak në pushtet, dhe e katërta reciprocite te balancë i pakicave në kundërshti me hegjemonitë nacionaliste në Ballkan. Katar elementë të rëndësishëm për paqen, sigurinë e rrugën drejt BE”, tha Kurti.