Ardhja e afganëve në Shqipëri ‘tremb’ grekët! Mediat në Greqi: Priten 70,000 afganë, duan të zhdukin pakicën tonë

0
110

Strehimi i afganëve nga Shqipëria është një lajm që ka bërë shumë bujë në botë dhe media të ndryshme kanë përcjellë mesazhe të ndryshme. Së fundmi mediat greke i kanë kushtuar një artikull faktit se Shqipëria po pret afganët për të asimiluar pakicën greke që jeton në të ashtuquajturën ”Vorio Epir” në Shqipëri. Sipas këtyre mediave, kryeministri Edi Rama ka planifikuar që t’i strehojë afganët në Himarë dhe në zona të tjera me minoritarë, për të zhdukur pakicën greke, ndaj edhe kërkojnë ndërhyjen e qeverisë greke. Më tej thuhet se është vlerësuar se shqiptarët do të presin përfundimisht 70,000 afganë dhe do t’i strehojnë në territoret e banuara nga pakica greke, veçanërisht në Himarë.

Pjesë nga artikulli:

Një “dhuratë nga qielli”! Kështu janë afganët për kryeministrin shqiptar Edi Rama, në planet e tij për të “asimiluar” fshatrat grekë të “Vorio Epirit” me mijëra refugjatë, duke ndryshuar përbërjen demografike të rajonit. Ajo që ai nuk mund të arrijë që nga viti 2016, nën pretekstin e të ashtuquajturit “plan për rigjenerimin e frontit bregdetar” në Adriatik, ligjet që ai miraton mbi pronën e grekëve dhe lëvizjen e njerëzve nga veriu shqiptar, ai i ofroi brenda natës largimi i SHBA nga Afganistani. Që në fillim, qeveria Rama ka shprehur gatishmërinë e saj për të “pritur” refugjatët afganë që përpiqen të largohen nga vendi, pasi ata kanë qenë partnerë në shërbimet perëndimore dhe misionet diplomatike, duke argumentuar se po i jep reciprokisht mbështetjen amerikane dhe të tjera.

Është vlerësuar se shqiptarët duan të presin përfundimisht 70,000 afganë në territoret e banuara nga pakica greke dhe veçanërisht në zonën e Himarës, në mënyrë që grekët të bëhen pakicë. Në fakt, nëse plani përfundon (do të përfundojë, nëse nuk ka reagim të fortë nga Athina), pakica greke do të ekzistojë vetëm në letër. Ky është një plan që u përpunua shpejt pas krizës në Afganistan nga këshilltarët turq të Kryeministrit greko-shqiptar, i cili tani po përpiqet ta zbatojë atë, nën maskën e ndihmës pozitive në krizën e ardhshme humanitare, duke pretenduar se kjo është e kërkuar nga ndërgjegjja e tij aleate.

Që nga e enjtja (26/08), kryeministri shqiptar po reciton një “poezi të re” për afganët që vendi i tij do të pranojë në territorin e tij, në mënyrë që të qetësojë reagimet edhe të bashkatdhetarëve të tij, duke thënë se afganët të cilët do të arrijnë në vendin e tij “Ata nuk janë njerëz të zakonshëm”! Ai shpjegoi më tej se “banda” afgane prej 2,000 personash që do të mbërrijnë në Shqipëri, natyrisht nën drejtimin turk, janë artistë, gazetarë, kineastë, aktorë (sic) dhe në përgjithësi të famshëm nga rrjetet ndërkombëtare të filmit.

Gjëja shqetësuese është se, sipas Ramës, ky nuk është një vendbanim “i përkohshëm” i refugjatëve, siç vuri në dukje ai, por edhe një i përhershëm, nëse këta refugjatë e dëshirojnë atë. Sipas deklaratave të fundit të zyrtarëve shqiptarë, përfshirë ministrin e jashtëm, numri fillestar i refugjatëve që Shqipëria synon të presë në territorin e saj është 4000. Ky numër ndryshon nga deklarata në deklaratë dhe megjithatë, nuk është disa qindra, siç përmendet në deklaratat fillestare nga E. Rama. Në deklaratat e tij fillestare, ai kishte deklaruar se disa qindra afganë do të transferoheshin në Shqipëri. Më vonë, ai e rriti numrin në 1.000 … 1.000 u bënë 4.000 në një 24 orë të shkurtër, të ndjekur nga 5.000 refugjatë. Sidoqoftë, gjatë rrugës, strehimi i njëkohshëm i afganëve u konceptua me përkeqësimin e popullsisë greke në Epirin Verior dhe numri mund të arrijë deri në 70,000 njerëz, Tashmë, Shqipëria po pret një grup të parë afganësh, të vendosur në konvikte në kampusin e Tiranës.