HomeLajmeBlendi Fevziu: Si e shpë.toi Fatos Nanon djali nga Laçi pas ur.dhërit...

Blendi Fevziu: Si e shpë.toi Fatos Nanon djali nga Laçi pas ur.dhërit të Sali Berishës për ta liku.iduar

Teksa shteti ishte jashtë kontrollit dhe bu.rgjet u hapën, Fatos Nanon tentuan ta fusnin në makinë tre njerëz të ves.hur me rroba të Forcave Speciale.

Kur po hynte në automjet, një djalë nga Laçi e merr thuajse me dh.unë dhe e fut në mjetin e tij. Ai kishte njohur njërin nga njerëzit e Berishës, dhe i vetëm e solli tek miqtë të tij në kryeqytet.

Nano e kërkoi në Gjermani, Bruksel e kudo, por nuk e takoi. Fatos Klosi i dha informacionin për ten.tativën e Berishës, dhe kërkoi që ta fusë si dëshmi për t’u përdorur nga komisioni i het.imit “Ngjela-Braho”

Ndonëse organizatat ndërk.ombëtare për mbro.jtjen e të drej.tave të njeriut, e pas zgjedhjeve të 26 majit 1996 edhe SHBA, BE e Këshilli i Europës, kishin nisur të artikulonin togfjalëshin “i dë.nuar politik nga Berisha”, Nano vijonte të vu.ante dë.nimin me b.urg.

Në qe.linë e tij mun.gonte vetëm liria, ndërkohë që të bu.rgosurit, nga më të thjeshtët e deri tek vr.as.ësit e njerëzit e hurit dhe të lit.arit, e shihnin Fatos Nanon si mbret, për shkak të batutave dhe sjelljes së tij prej garipi që manifestonte në b.urg.

Por në marsin e vitit 1997, teksa shteti kishte r.ënë dhe u hapën bu.rgjet, ish kreu socialist Fatos Nano u gjend në mës.hirë të fatit në ambientet e bu.rgut të Bënçes. Gard.ianët dhe njerëzit e shtetit ishin larguar, ndërkohë që vendi ishte në dorën e ba.ndave dhe në prag të lu.ftës civ.ile.

Për t’i shkuar të keq.es deri në fund, dhe duke shfrytëzuar kao.sin në të cilej gjendej vendi, kishte menduar Sali Berisha, Presidenti në largim i Shqipërisë, i cili ten.toi të realizonte ele.minimin fi.zik të riv.alit të tij më të madh politik, Fatos Nano.

I gjendur në kushtet kur pushteti i tij praktikisht kishte rë.në dhe kur ishte e sigurtë që PS do të vinte në pushtet, ndërsa Fatos Nano do të ishte kryeministër i vendit, Sali Berisha nuk ngu.rroi të dërgonte të besuarit e tij në Bënçë për të rrë.mbyer li.derin e opozitës së asaj kohe.

Zyrtarisht ky informacion është zbardhur më vonë nga shër.bimi sek.ret shqiptar, ku Fatos Klosi si kreu i SHISH, i ka njoftuar Fatos Nanos skenarin që kishte përgatitur Berisha për el.emini.min e tij.

Sipas informacionit, një makinë e zakonshme, brenda së cilës ishin tre persona të ves.hur si pjesëtarë të Forcave Speciale u paraqit në Bënçe me misionin për të marrë Fatos Nanon dhe për ta dërguar shëndosh e mirë nën ma.sa të forta sigurie në Tiranë. Për t’i dhënë më shumë siguri këtij ak.ti, u tha se ishte urdhër i presidentit Sali Berisha për të gara.ntuar jet.ën e kreut të opozitës.

Kështu u paraqiten njerëzit e dërguar nga Berisha në këtë b.urg dhe për pak Nano, i cili nuk i njihte dhe po respektonte rregullat e shtetit, do të kishte hyrë në makinë e ndoshta do flisnim ndryshe sot.

Ka qënë fati i ish liderit të opozitës që një djalë nga Laçi, e kishte dërguar rastësia ndoshta aty, të njihte njërin prej personave të veshur me rroba speciale, dhe thuajse me dh.unë e ka marrë Fatos Nanon dhe e ka futur në makinën e tij, duke e sjellë i vetëm në Tiranë, shëndosh e mirë.

Në Tiranë më pas Nano është dorë.zuar tek miqtë e tij, të cilët menjëherë e kanë dërguar në Durrës duke e str.ehuar dhe mbro.jtur gjatë gjithë periudhës së tra.zirave, derisa merr zyrtarisht fr.erët e drejtimit të PS dhe udhëheq opozitën në zgjedhjet parlamentare, duke i fituar ato.

Bashkëpunëtorët e Fatos Nanos rrëfejnë se ish kryeministri socialist ka kërkuar me insistim takim me laçianin që i shpë.toi je.tën, duke e hequr nga kthetrat e Sali Berishës, por s’ka mundur të sigurojë asnjë kontakt me të.

Madje Nano rrëfen se gjatë gjithë rrugës djali i rastësishëm që i shp.ëtoi jetën nuk ka folur shumë, vetëm i ka thënë në Tepelenë se “jam nga Laçi dhe do kaloj nga Tirana, e do të të lë aty”. Në Tiranë i ka thënë “zbrit” dhe është larguar në punën e tij për të mos u bërë kurrë më i gja.llë dhe mos ident.ifikuar emrin e tij.

Ndoshta ka dashur të ruajë veten dhe familjen e tij nga pasojat që mund të kishte pasur për një ak.ti i tillë të rastësishëm, në shenjë hak.marr.jeje nga ana e njerëzve të Berishës, të cilët ishin të li.rë dhe të ar.matosur dhe lëviznin nëpër Tiranë, pasi shteti ishte ende i br.ishtë.

Fatos Nano nuk rreshti së kërkuari dhe emigr.antë nga Laçi në Gjermani rrëfejnë për një takim me ish kryeministrin socialist. Nano, sapo u vu në dijeni se nga vinin, teksa u shtrua duke darkuar me ta, kishte thënë se “këto që kemi konsumuar tani dhe sa të jem në Gjermani për vizitë janë të hequra nga unë. Nga një djalë laçian që nuk ia di as emrin e kam jetën, të cilën do ma kishin marrë njerëzit e Berishës, me ur.dhër të tij”.

Ish kreu socialist e ka përshkruar pa.mjen f.izike të djaloshit laçian që i shpëtoi jetën në mars 1997, por që fatkeqësisht nuk ia mësoi kurrë emrin.

Të njejtën gjë ka bërë Nano dhe në Bruksel, pasi shp.ëtoi nga dh.una fizike e organizuar njerëzit e Berishës dhe një personazh tjetër laçian Paro Laçi, teksa ka thënë më pas në drekë me emi.grantë të kësaj zone: “nga doli ky që vepron në këtë mënyrë, megjithëse nuk më bën që të humbas respektin e pakufishëm për burrat e kësaj zone”.

Madje dhe Fatos Klosi, ish kreu i SHISH, në momentin kur komisioni he.timor me urdhër të Nanos vendosi shkarkimin e tij nga detyra, ka thënë se “i kam dhënë informacion se do ta rrëm.benin dhe zhdu.knin në mars 1997 kur u hapën bu.rgjet, ndaj duhej të ruh.ej dhe tani. Por ky është njeri mosmirënjohës dhe bur.gu e ka tjetërsuar”.

Gjithsesi, kjo ngj.arje vlen për të kujtuar se në marsin e vitit 1997, jeta e shqiptarëve, qoftë dhe e politikanëve, ishte në fie të perit. Vendi ishte në prag të lu.ftës ci.vile, për shkak të rënies së firmave piramidale dhe urdhërit që Berisha dha për usht.rinë që të su.lmonte jugun.

Must Read

spot_img