Lajme

Kredia e re u rrit sërish në korrik, mbështetur nga financimet për biznesin

Advertisements

Kredia e re u rrit sërish në korrik, mbështetur nga financimet

Kredia për ekonominë ka vijuar rritjen edhe gjatë verës, megjithëse me ritme më të ngadalësuara krahasuar me pjesën e parë të vitit.

Sipas Bankës së Shqipërisë, kredia e re për korrikun arriti vlerën e 24.5 miliardë lekëve, me një rritje prej 2.1% krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar.

Për 7-mujorin e parë të vitit, kredia vazhdon të qëndrojë në nivelin më të lartë në të paktën shtatë vitet e fundit. Për periudhën janar-korrik janë dhënë gjithsej 160.6 miliardë Lekë kredi të reja me 20% më shumë krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Duke qenë se shifrat e kredisë nuk janë të korrigjuara për efektin e kursit të këmbimit, realisht rritja e huadhënies mund të jetë edhe pak më e lartë në pjesën e portofolit të kredisë në Euro.

Kredia vazhdon të shfaqë ecuri pozitive, si në segmentin e bizneseve, ashtu edhe në atë të individëve.

Kredia për bizneset në muajin korrik kishte vlerën e 17.8 miliardë Lekëve, 4.8% më shumë krahasuar me korrikun e vitit të kaluar. Edhe bilanci progresiv i 7-mujorit ngelet në rritje. Kompanitë private përfituan gjithsej 104.8 miliardë lekë kredi, me një rritje prej 22.7% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Ndërkohë, kredia për kompanitë publike nuk ka regjistruar volume domethënëse në muajt e fundit. Kompanitë e sektorit energjetik nuk i janë drejtuar më tregut bankar për financime dhe janë mbështetur kryesisht tek financimet direkte të qeverisë shqiptare. Kredia e re e dhënë gjatë këtij viti prek një shumë totale prej arriti një vlerë totale prej 4.6 miliardë lekësh, në rritje me 27.8% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Megjithatë, në pjesën dërrmuese kjo dkredi është dhënë gjatë muajit janar, ndërsa në vijim shumat e disbursuara kanë rënë ndjeshëm.

Ndërkohë, kredia e re për individët në korrik shënoi një frenim për herë të parë gjatë këtij viti. Kredia e re kishte vlerën e 6.7 miliardë lekëve, 5.3% më pak krahasuar me korrikun e vitit të kaluar. Sidoqoftë, për 7-mujorin kredia e re ngelet në rritje të ndjeshme me 14.7% krahasuar me një vit më parë. Kontributin kryesor në rritje vazhdon të japë huaja për blerjen e pasurive të paluajtshme dhe sidomos ajo e dhënë në valutë të huaj.

Në fund të muajit korrik, portofoli total i kredisë për ekonominë arriti në vlerën e 704.3 miliardë Lekëve ose rreth 6 miliardë Euro. Teprica e kredisë është shtuar me rreth 2.3 miliardë lekë gjatë muajit korrik. Portofoli i kredisë për ekonominë rezulton në rritje me 12% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Teprica e kredisë për ekonominë ka arritur nivelet më të larta historike, e mbështetur nga rritja e kredisë së re dhe sidomos nga rritja e peshës së huasë afatgjatë, sidomos e lidhur me blerjen e pasurive të paluajtshme. Shtrenjtimi i çmimeve në tregun e pronave është gjithashtu një faktor që po nxit rritje më të lartë të kredidhënies.

Advertisements

Në segmentin e biznesit, portofoli ka një rritje vjetore prej 8.5%, ndërsa për individët rritja ngelet në vlera më të larta, me 13.2%./Monitor

Kredia e re u rrit sërish në korrik, mbështetur nga financimet

Advertisements

Related Articles

Back to top button