Shpjegim i detajuar: Pse shkurtohemi teksa plakemi?

0
74

Vitet kalojnë dhe me dëmtimin e shikimit dhe dëgjimit vjen zvogëlimi i gjatësisë. Tkurrja, duke filluar në moshën 50 vjeç është për shkak të faktorëve të ndryshëm dhe përshpejtohet pas 70. Kjo mund të jetë fatale, veçanërisht për gratë.

Gjetjet kërkimore të publikuara në BMJ Open lidhin rrezikun e shtuar të vdekjes së parakohshme nga sëmundjet kardiovaskulare ose goditjet në tru deri në humbjen e lartësisë. Studiuesit studiuan gratë nga Europa Veriore, përkatësisht 1,147 nga Suedia dhe 1,259 nga Danimarka, të lindura midis 1908 dhe 1952.

Për të përcaktuar sasinë e lartësisë së humbur, ata morën matje në mëngjes, natyrisht pjesëmarrësit që vishnin këpucë në dy faza: matja e parë u bë kur gratë ishin midis 30 dhe 60 vjeç dhe e dyta pas 10 deri në 13 vjet, kur gratë ishin mbi 70 vjeç. Data dhe shkaku i vdekjes u monitoruan për 17 deri në 19 vjet pas matjes së lartësisë së dytë.

Ajo që zbuluan shkencëtarët është se midis matjeve, gratë humbën një lartësi prej 0.8cm, por vlerat shkonin nga 0 në 14cm. Gjatë ndjekjes 19-vjeçare nga studiuesit, pati 625 vdekje nga të gjitha shkaqet. Por gjatë 17 viteve, sëmundjet kardiovaskulare ishin shkaku kryesor i vdekjes në 157 gra, me 37 raste të goditjes në tru dhe 362 shkaqe të tjera.

Sidoqoftë, kur humbja e lartësisë ishte e rëndësishme dhe e rendit 2 cm ose më shumë, ajo u shoqërua me një rrezik në rritje të vdekjes së parakohshme prej 74% për suedezët dhe 80% për danezët, duke treguar qartë rrezikun. Në fakt, edhe më shqetësuese, humbja dyfishoi rrezikun e vdekjes së parakohshme nga goditja në tru dhe të gjitha sëmundjet kardiovaskulare dhe 71% nga shkaqe të tjera. (abcnews)