Lajme

‘Tërmeti’ në treg, kush përfiton dhe kush humb nga zhvlerësimi i euros në raport me lekun, flasin ekspertët

Advertisements

Monedha europiane është shvlerësuar ndjeshëm kundrejt lekut shqiptar duke u shkëmbyer me 116-117 lekë, niveli ky më i ulët që prej fillimit të vitit.

Në një moment që inflacioni ka arritur nivele rekord ekspertët e argumentojnë si një tjetër efekt negativ shvlerësimin e euros për xhepat e qytetarëve që jetojnë vetëm me remitanca. Nga të dhënat zyrtare rezulton se janë rreth 43 mijë familje që jetojnë vetëm me të ardhurat që ju sjellin të afërmit emigrantë. Për rreth 60% të familjeve që marrin remitanca, të ardhurat janë më pak se 1200 euro në vit ose 100 euro në muaj.

Zbardhet skema, ja sa do të rriten pensionet për të moshuarit, kategoritë që përfitojnë dhe fondet e vëna në dispozicion nga buxheti

“Ka ndikim negativ për qytetarët që jetojnë me remitanca ose për ato biznese që marrin porosi nga jashtë duke marrë pagesa në euro”, tha Klodian Muço.

Por shvlerësimi i lekut ka edhe disa efekte pozitive për ekonominë shqiptare pasi ndikon në nivelin e borxhit publik

“Përgjatë muajve të fundit kemi një forcim të vazhdueshëm të monedhës vendase krahasuar me monedhat e huaja. Kjo është diçka pozitive sa i përket Borxhit Publik apo importit të mallrave”, vijoi Muço.

Advertisements

Euro është shkëmbyer mesatarisht me 116-117 lekë duke pësuar luhatje të vogla. Por rënia që prej fillimit të muajit korrik mbetet drastike sepse sipas kursit të Bankës Qendrore një euro shkëmbehej me 119 lekë.Ky mbetet një ndër nivelet më të ulta të regjistruara në vendin tonë që prej fillimit të këtij viti dhe argumentohet me nivelin e larte të euros në qarkullim prej turizmit.

Advertisements

Related Articles

Back to top button